انواع کاشت مو
کاشت مو یا پیوند مو در واقع انتقال موها از اطراف سر یا سایر نقاط بدن به قسمتهای طاس میباشد. این پروسه دارای دو مرحله اصلی برداشت موها از بانک مو و کاشت موها در قسمت طاس و کم مو میباشد.
به طور کلی هرچقدر تعداد موهای فرد در قسمت بانک مو بیشتر باشد و این موها از ضخامت بیشتری برخوردار باشد اصطلاحا بانک موی فرد قوی تر بوده و نتیجه حاصل از کاشت مو بهتر خواهد بود.
همچنین هر چقدر سطح گیرنده و وسعت طاسی فرد کمتر باشد نتیجه حاصل از کاشت مو به مراتب بهتر خواهد بود.
روش پانچ کاشت موی (punch):
تکنیک پانچ، موها به طور دسته ای برداشته شده و در محل طالس با ایجاد سوراخ هایی در پوست سر، کاشته می شود. امروزه این روش به علت ایجاد نمای مصنوعی (معروف به نمای عروسکی) کاربرد چندانی ندارد.
کاشت مو به روش FUT
در هر پیاز مو ۱ الی ۴ رشته مو رشد میکند. در حال حاضر در پیشرفتهترین متدهای کاشت مو، پیاز مو را دست نخورده انتقال میدهند. حاصل این کار ظاهر طبیعی تر موهای کاشته شده می باشد. این روش کاشت Follicular Unit Transplantation یا به صورت اختصار FUT نامیده میشود. موهای اهدایی به دو روش کاملاً متفاوت جمعآوری میشوند. این کار فوقالعاده تخصصی بوده و فقط متخصصین پوست و مو مجاز به انجام آن میباشند.
در این روش موها با روش جراحی به صورت یک نوار پوستی( Strip ) از اطراف سر برداشته شده و سپس پوست این بخش بخیه زده میشود؛ این نوار پوستی در زیر میکروسکوپ به صورت واحدهای مویی جدا از هم یا گرافت در می آید و سپس این گرافتها در سطح طاس کاشت می شوند.
در این روش امکان برداشت حجم زیادی از گرافتها وجود دارد.
در روش FUT افرادی که خاصیت کشسانی پوستی بالایی دارند و در اصطلاح دارای پوستهای شلی هستند می توان موهای بیشتری برداشت کرد.
در آخر باید گفت روش جراحی یا FUT دارای ممنوعیت ها و محدودیتهایی میباشد که برای همه افراد پیشنهاد نمیشود.
کاشت مو به روش FIT یا FUE
به کمک این روش موها تک تک به وسیله ابزارهای ظریف و نازکی به نام پانچ از بانک موی فرد برداشته میشود و سپس این موها در ناحیه طاس یا گیرنده کاشته میشود.
از مزایای روش غیر جراحی بخیه نشدن سر و کوتاه بودن دوره نقاهت میباشد.
این روش به دو صورت دستی یا Manual و دستگاهی یا Motorizeقابل انجام است. روش FIT یا FUE نیز در برخی موارد قابل انجام نبوده و دارای ممنوعیت ها و محدودیتهایی میباشد. به عنوان مثال در افرادی که پخش شدگی ریشههای مو در زیر پوست بیش از حد نرمال باشد این روش توصیه نمیشود.
بعضی از این ممنوعیت ها و محدودیتهای کاشت مو به روش FIT (FUE) با استفاده ازیک تست اولیه (fox test) قابل تشخیص است.
کاشت موی طبیعی به روش اتوماتیک (SAFER)
روش پیوند موی اتوماتیک سیفر (SAFER)، دراصل همان روش پیوند موی F.U.E است، با این تفاوت که با دستگاهی بهنام S.A.F.E.R (مخفف Suction Assisted Follicular Extraction and Reimplantation) انجام میشود. دستگاه S.A.F.E.R یک وسیله الکترو پنوماتیک می باشد که جهت استخراج واحدهای فولیکول مو از طریق کاشت مو و مکش (ساکشن) ، استفاده میگردد.
تکنیک پیوند موی اتوماتیک (SAFER)، بدون جراحی صورت می گیرد، در نتیجه دیگر احتیاجی به ایجاد شکاف در ناحیه برداشت مو نخواهد بود. متعاقباً محل زخم ناخوشایندی از آن باقی نخواهد ماند. همچنین فرد احتیاجی به دوره طولانی ریکاوری نخواهد داشت.
کاشت مو به روش برداشت از بدن یا BHT
روش BHT برداشت از سایر قسمتهای بدن و انتقال آن به قسمت طاس گفته میشود.
این روش به صورت غیر جراحی یا FIT میباشد که اغلب از موهای کتف و سینه استفاده میشود .موهای سینه و کتف معمولا نسبت به موهای سر ضعیف تر بوده و حجم موهای برداشته شده نیز به نسبت کمتر از موهای سر میباشد.
یعضی از افراد کاندید مناسبی جهت برداشت از بدن بوده و برخی دیگر کاندید مناسبی نمیباشند که ارزیابی مناسب و نامناسب بودن توسط برخی از شاخصها تعیین میگردد.
روش ترکیبی
روش ترکیبی در واقع برداشت همزمان به روشFIT یا FUE (غیر جراحی) و روش FUT (جراحی) میباشد.
برداشت همزمان مو به دو صورت جراحی و غیر جراحی یا کاشت موی ترکیبی، امکان کاشت موی حداکثری را برای فرد فراهم میکند و اغلب در طاسیهای وسیع از این روش استفاده میشود.
سایر روش ها
روش Sut یا کاشت موی اتوماتیک
کاشت مو به روشSUT در واقع برداشت موها با دستگاههای اتوماتیک بوده که اکثر این دستگاه ها مجهز به مکش یا Suction میباشند. این روش جدید نبوده و یک روش قدیمی و مردود بوده که ممنوع بودن آن توسط انجمن متخصصین پوست ایران در تاریخ ۱۸/۱۲/۱۳۸۱ اعلام گردیده است.
دستگاه های اتوکاتیک کاشت مو دقت و ظریف کاری لازم برای انجام کاشت مو را نداشته و به هیچ عنوان توسط کلینیکها و پزشکان معتبر مو توصیه نمیشود؛ زیرا تنها مزیت انجام این روش کاهش زمان و افزایش سرعت کاشت مو میباشد. ولی علت منسوخ شدن کاشت مو به این روش به دلیل کیفیت پایین گرافتهای بدست آمده و آسیب دیدن ریشههای مو کاشت مو با دستگاههای اتوماتیک می باشد.
البته برخی دیگر از انواع موتورهای کاشت مو که غیر اتوماتیک بوده و فاقد مکش یا Suction میباشد به طور گسترده در روش غیرجراحی یا FIT استفاده میشود.
ربات کاشت مو یا ARTAS
ربات کاشت مو یاARTAS نیز یکی دیگر ار روشهای کاشت مو به روش FIT یا FUE که در حال تحقیق و بررسی میباشد.
هرچند این ربات از نظر سخت افزاری و نرم افزاری پیشرفتهای بسیاری کرده است اما به صورت گسترده عملیاتی و قابل استفاده نبوده و تحقیقات در این زمینه همچنان ادامه دارد.
کدام روش کاشت مو مناسب شماست ؟
یکی از مهمترین سوالات مراجعه کنندگان به کلینیک های کاشت مو این است که باید از کدام روش استفاده کنند. پاسخ این سئوال آسان است. شما خودتان را اذیت نکنید و اگر به پزشک خود اعتماد دارید انتخاب روش را به عهده او واگذار کنید، اما به طور کلی:
بهترین روش کاشت مو دو جلسه FUT با فاصله یکسال است، زیرا در برداشت و کاشت FUT در یک جلسه مقدار زیادی مو برداشت می شود، زمان عمل کوتاهتر است و بانک موی بیمار کمتر تخریب می شود و در نتیجه کاشت، طبیعی تر خواهد شد و تراکم های بالاتری را می توان بدست آورد.
ولی در صورتی که بیمار از جراحی ترس دارد و تمایل به بخیه زدن و بخیه کشیدن ندارد و از اسکار پشت سر (خط بخیه) نگران است و یا به هر دلیل دیگری تمایل به FUT ندارد روش FIT مناسب تر است.
اگر بیمار اجازه تراشیدن موها را نمی دهد روش FUT انجام می شود، زیرا در روش ترکیبی کل موها تراشیده خواهد شد.
در صورتی که مقدار کمی مو لازم داریم (کاشت ابرو ، سبیل ، ریش و ناحیه اسکار) FIT انجام می شود.
در برداشت مو از بدن به خاطر ناکافی بودن بانک موی پشت سر معمولا FIT انجام می شود.
بیمارانی که قسمت جلوی سر آنها خالی شده است و خط موی جلوی سر آنها وجود ندارد، مناسب ترین کاندیدای FUT هستند، در واقع بدلیل ظرافتهای خاصی که در کاشت نسبت به FIT می توان ایجاد کرد، طراحی خط مو و کاشت جلوی سر بهتر است به روش FUT انجام شود.
اگر در یک جلسه مقدار زیادی مو لازم است معمولاً FUT بیشتر از FIT جواب می دهد و تراکمهای بالاتر را می توان ایجاد کرد.
مدت زمان عمل FIT نسبت به FUT طولانی تر است در روش FUT مدت ۳ تا ۵ ساعت و در روش FIT تا ۱۰ ساعت و گاهی بیشتر طول می کشد.
در پایان تاکید می کنیم نظر نهایی را پزشک متخصص با توجه به شرایط متقاضی کاشت خواهد داد.